Tradycja łamania się opłatkiem - skąd pochodzi

W bożonarodzeniowym okresie praktykuje się rozmaite tradycje, a jedna z najważniejszych to łamanie się opłatkami przy wigilijnej kolacji. Ta tradycja zakorzeniona została głęboko nie tylko w kraju, w którym mieszkamy, lecz również kilku innych, takich jak na przykład Włochy, Czechy czy Słowacja.

Według historycznych informacji opłatki na święta zaczęły się pojawiać już w pierwszym okresie epoki chrześcijaństwa, ten cienki, biały chlebek bowiem zyskał ogromną symbolikę jako komunia duchowa. Z czasem zabierać go zaczęto dla domowników, jacy z rozmaitych powodów nie mogli uczestniczyć we mszy, aby pojawić się ostatecznie też w wigilijnym okresie.

Sama produkcja opłatków nie jest skomplikowanym procesem, bowiem wykonuje się je tylko z dwóch podstawowych składników, czyli wody i mąki. Zrobić z nich należy gęstą masę, która potem zostaje prasowana i pieczona przez dwie minuty w piecu. Opłatki na święta dostępne są najczęściej w kolorze białym, lecz dla zwierząt nabyć też można kolorowe, z reguły mają one także jakieś wytłoczone motywy.


+Tekst Sponsorowany+

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Back
to top